Hvad kan Tine hjælpe dig med?
Forstoppelse kan være flere ting: Det kan være, hvis afføringen skaber en slags “trafikprop”, som kan hobe sig op og skabe kaos. Det giver hård og træg afføring. Forstoppelse kan også være, når tarmen bare sender afføringen meget langsomt igennem tarmen, så det simpelthen når fra ende til anden alt for sjældent.
De officielle kriterier for forstoppelse
Passer to eller flere af følgende beskrivelser på dig? Så er du officielt forstoppet.
- Du har behov for at presse virkelig hårdt ved mindst hver fjerde afføring
- Du ser hårde knolde i toiletkummen ved mindst hver fjerde afføring
- Du føler dig ikke udtømt efter mindst hver fjerde afføring
- Du føler en blokering i endetarmen ved mindst hver fjerde afføring
- Du har afføringer mindre end tre gange ugentligt (kom gerne på toilettet dagligt eller mindst hver anden dag)
- Du har sjældent løs afføring, medmindre du har brugt afførende midler
- Du har behov for manuel hjælp til at få afføringen ud
Man skal dog ikke lade sig snyde: Forstoppelse afslører sig ikke altid tydeligt ved hård og træg afføring, eller ved sjælden afføring. Man kan i princippet godt gå på toilettet flere gange dagligt med blød afføring og alligevel lide af forstoppelse, hvis der ikke kommer nok afføring ud ad gangen.
Man kan ikke altid finde en årsag til forstoppelsen – men det er vigtigt at forsøge. Det er ofte lettere at finde den rette behandling, hvis vi kender årsagen.
Derfor vil jeg altid gøre en dyd ud af at finde frem til årsagerne bag din forstoppelse. Det gælder både hvad angår de helt lavpraktiske måder din tarmsundhed kan undersøges på (f.eks. ved laboratorieprøver), men også din historik og din levevis.
Her er nogle af de spørgsmål, jeg altid tænker over og søger svar på, når jeg skal danne mig et indtryk af, hvad der bidrager til klientens forstoppelse – og hvordan vi løser problemet:
📌 Hvad er du undersøgt for? Og er det fyldestgørende?
📌 Har du nogen sygdomme, som kan bidrage til forstoppelsen?
📌 Har du haft mange stress-episoder i dit liv?
📌 Har du mange traumer i bagagen?
📌 Hvordan er dit nervesystem ”tunet”?
📌 Har du været ude for uheld, hvor du f.eks. har fået skader på nakken?
📌 Hvordan spiser du?
📌 Hvad spiser du? Og hvad spiser du ikke? (ja, det kan også være vigtigt!)
📌 Dyrker du motion? Og hvordan bevæger du dig generelt?
📌 Får du medicin, som kan bidrage til forstoppelsen?
📌 Hvordan var dine toiletvaner som barn og ung?
📌 Har din tarmflora været udsat for mange ”forstyrrelser” gennem tiden? (f.eks. en infektion eller antibiotika)
📌 Hvordan er din mundhygiejne? Har du problemer med tandsundhed?
Listen er ikke udtømmende… Men det giver dig et indblik i, at forstoppelse ikke kun relaterer til det du spiser, den måde du bevæger dig på – eller hvor meget væske du drikker.
Book et forløb så vi kan få løst din forstoppelse!
Irritabel tyktarm (IBS) diagnosticeres ved fravær af andre forklarende årsager til mave-tarm symptomerne. IBS kan skyldes mange ting, bl.a. SIBO, fødevareintolerancer, ubalancer i tarmfloraen, næringsmangler, stress og meget andet. IBS skyldes ikke den samme inflammation, som ses ved inflammatoriske tarmsygdomme.
Retningslinjerne for at diagnosticere IBS hedder ROME IV-kriterierne. Du kvalificerer dig til en IBS-diagnose, når du har haft mavesmerter mindst én dag om ugen gennem de seneste tre måneder, og opfylder mindst to af disse kriterier:
👉🏻 smerter ifbm afføring
👉🏻 ændret afføringsfrekvens
👉🏻 afføringen ser anderledes ud end den plejer
Derudover er der også mange med irritabel tyktarm, som oplever oppustethed og luft i maven, kvalme og generel utilpashed. For kvinder kan IBS forværres ifbm. cyklus.
Min tilgang er altid at lede efter de egentlige årsager til IBS og forsøge at løse disse – der er ingen “one-size-fits-all” løsning, som fx loppefrøskaller eller afføringsmidler. Vi skal arbejde med årsagerne for at få en holdbar løsning.
Bakteriel overvækst i tyndtarmen (SIBO) er en tilstand, hvor tarmbakterierne i tyndtarmen fylder for meget. Det er ikke nødvendigvis dårlige bakterier, men de sidder det ”forkerte” sted. Det betyder, at de kan forstyrre vores normale fordøjelsesproces, og forhindre at vi optager næringsstofferne ordentligt.
Samtidig kan det lede til en række mave-tarm-symptomer, fordi der dannes ekstra gas (hydrogen, hydrogensulfid og/eller metan) og andre stoffer, som forstyrrer fordøjelsen. Det kan opleves som meget luft i maven, oppustethed, diarré eller forstoppelse, reflux og halsbrand, mavesmerter, kvalme og generel utilpashed.
Ofte er det faktisk SIBO, som kan ligge bag irritabel tyktarm – og som du måske har bemærket, så deler de mange af de samme symptomer.
IMO er den nye klassificering for overproduktion af metangas (Intestinal Methanogen Overgrowth)
SIBO og IMO kan opstå af mange årsager, bl.a.:
🦠 Dårlig motilitet i tarmen
🦠 Efter en tarm-infektion, f.eks. en madforgiftning
🦠 Brug af medicin, som sløver motilitet i tarmen (tarmbevægelser)
🦠 Lavt stofskifte
🦠 Neurologiske lidelser
🦠 For lidt mavesyre
🦠 Andre tarmlidelser, f.eks. Cøliaki, Crohn’s eller Colitis
🦠 Nedsat immunforsvar
Man kan måle SIBO ved en pusteprøve, selvom det mest præcise er en aspiratprøve fra tyndtarmen. Det er dog en meget invasiv test, og derfor er pusteprøven ofte et godt valg. Du kan få foretaget en pusteprøve, hvis du er i forløb i klinikken.
Man bør altid lede efter årsagerne til SIBO og IMO, hvis man skal behandle dem med langvarig effekt. Eksempelvis kommer de nemt tilbage, hvis man kun behandler det med antibiotika uden også at gøre andet. I klinikken vil vi altid tage højde for, hvad dine årsager kunne være – og hjælpe dig til at ændre og balancere disse om muligt, så vi reducerer risikoen for tilbagefald.
Oppustethed er følelsen af et stort pres inde fra mave-tarm-kanalen. Det er ofte ledsaget af en visuelt udspilet mave, men behøver ikke være det. Tarmen kan sende signaler til hjernen om, at der mere indhold og luft i tarmene, end der måske reelt er.
Luft i maven kan give oppustethed og udspilet mave, men oppustethed og luft i maven kan også være forårsaget af afføring, bakterier og væske i tarmene.
Mange mulige årsager kan ligge bag disse symptomer, bl.a.
👉🏻 Ubalancer i tarmfloraen
👉🏻 Ubalancer i bækkenbunden
👉🏻 Fødevareintolerancer
👉🏻 Kvindelige hormonelle ubalancer
👉🏻 Dyspepsi (forstyrrelser i mavesyreproduktion)
👉🏻 Stress og angst
👉🏻 Akutte tilstande, fx divertikulitis, tarmslyng
👉🏻 Forstoppelse eller skjult forstoppelse
👉🏻 Øget sensitivitet i tarmene
Lad os sammen blive klogere på hvad dine årsager er!
Inflammatoriske tarmsygdomme har tilfælles, at de laver en betændelsestilstand med mulig sårdannelse på tarmslimhinden. Det kan opstå forskellige steder i tarmen, afhængigt af den enkelte sygdom. Det er alle autoimmune sygdomme, dvs. kroppens immunsystem fejlfortolker, og angriber kroppens eget væv i tarmen. Symptomer er vægttab, blodige afføringer, slim i afføringen, diarré, mavesmerter, træthed, kvalme, vekslende afføringsmønstre, luft i maven, ledsmerter, m.m.
Min tilgang til inflammatoriske tarmsygdomme er at dykke ned i din livsstil og se på områder, som kan hjælpe dig med at mindske inflammationen i din tarm. Sammen skal vi arbejde med at finde frem til de bagvedliggende årsager til inflammationen, så vi kan ændre på disse og få dig i bedring – også på lang sigt. Jeg er ikke anti-medicin – medicin bør bruges, når det er nødvendigt. Jeg er dog fortaler for, at man aldrig kun bruger medicin uden også at gøre noget andet. Der bør altid også behandles og forebygges med livsstilsændringer.
I et forløb hos mig vil vi bl.a. gennemgå:
✔️ blive klog på lige netop dine triggers
✔️ sørge for at du ikke mangler næringsstoffer, så dit immunforsvar kan fungere optimalt
✔️ bestræbe os på at skabe balance i din tarmflora og tarmslimhinde igen – som vi ved er påvirket ved Crohn’s og Colitis
✔️ finde frem til den rette ernæring for dig, som ikke trigger din sygdom, men som samtidig giver dig alle de næringsstoffer, du har behov for
✔️ finde de rette kosttilskud til dig
✔️ balancere dit nervesystem, som din mave-tarm forbindelse har optimale forudsætninger for at forebygge udbrud
Generelt handler det om at skabe et stærkt fundament for dig, så du på lang sigt kan lære at leve bedst muligt med tarmsygdommen – og med færrest mulige symptomer og udbrud.
Kost og livsstil betyder enormt meget for inflammatoriske tarmsygdomme!
Dysbiose er en uspecifik og uhensigtsmæssig ændring i tarmfloraens sammensætning af mikroorganismer. Det kan f.eks. være for mange patogene (“dårlige”) bakterier, eller for få gavnlige bakterier – eller bare en overvækst af bakterier eller svampe de forkerte steder i tarmen (som fx SIBO). Dysbiose kan eksistere et eller flere steder i hele mave-tarm-kanalen, og kan komme til udtryk ved mange forskellige symptomer, som fx oppustet mave, mavesmerter, luft i maven, reaktion på forskellige fødevarer, forstoppelse og løs mave. Det er associeret med en lang række sygdomme, bl.a. mave-tarm sygdomme og autoimmune sygdomme. Det forekommer også ofte ved hudlidelser som eksem og udslæt, akne og psoriasis.
Jeg arbejder med at balancere tarmfloraen hos stort set alle mine klienter – de fleste har en grad af ubalance i tarmfloraen. En balanceret tarmflora har stor betydning for sundheden både i din mave men også resten af kroppen. Derfor tager den plan vi lægger for dig altid højde for, hvordan du optimerer netop din tarmflora.
Fødevareintolerancer er ikke det samme som allergier – mekanismen er anderledes. Intolerancer skyldes ikke nødvendigvis en dysfunktion i immunsystemet, men kan f.eks. skyldes noget funktionelt, såsom mangel på et fordøjelsesenzym (f.eks. laktoseintolerance). Nogle fødevareintolerancer kan afhjælpes, såfremt det er muligt at rette op på årsagen til deres eksistens. En ubalance i tarmfloraen kan f.eks. lede til fødevareintolerancer, og ved at rette op på ubalancen kan man muligvis igen opleve større tolerance for nogle fødevarer.
Eksempler på fødevareintolerancer er laktoseintolerans og fruktosemalabsorption – og de kan bestemt gøre måltider til en udfordring. Symptomer som oppustethed, mavesmerter, eller hudirritation efter indtagelse af visse fødevarer, kan indikere, at din krop kæmper med at fordøje specifikke ingredienser.
Jeg tilbyder en målrettet tilgang til at tackle disse intolerancer. Vi starter med en præcis identifikation af de trigger-fødevarer, der udløser dine symptomer, og sørger samtidig for at du får en balanceret kost, så du ikke mangler næringsstoffer.
Mit mål er at skabe en kostplan, der respekterer dine intolerancer, uden at gå på kompromis med smag og næringsværdi. Samtidig skal vi arbejde på at optimere din tarmsundhed og generelle sundhed, således at du måske vil komme til at opleve færre fødevareintolerancer.
Hører du til de op mod 20-40% danskere, som i perioder oplever den væmmelige følelse af et syrebål i maven? 🔥
Hvis du gør, så lider du formentlig af dyspepsi. Dyspepsi er paraplybegrebet for en bred vifte af problemer fra den øvre del af mave-tarmsystemet, og indebærer symptomer som halsbrand, sure opstød, tidlig mæthedsfornemmelse, kvalme, mavesmerter og oppustethed. Hvis sure opstød og/eller halsbrand er de dominerende symptomer, antager man, at der med stor sandsynlighed kan være tale om dét, der med et fint udtryk hedder gastroøsofageal reflukssygdom (GERD). Det er et langt ord for at sige: Mavesækkens indhold, heriblandt mavesyre, skvulper den forkerte vej – opad. De fleste mennesker kan opleve dyspepsi, hvis de overspiser. Bare tænk på juleaften – dér er smæk på de sure opstød!
Men hvis du oplever det regelmæssigt, kan der være grund til at undersøge det nærmere. Måske du har oplevet bare at få ordineret syrepumpehæmmere og så… ja så ikke så meget mere. Syrepumpehæmmere kan være en berrettiget behandling i nogle tilfælde, særligt hvis der er syreskader på slimhinden i mavesæk eller spiserør (som kan ses ved kikkertundersøgelser). Men de er langt fra altid den rette behandling – og slet ikke den eneste mulige behandling! Det afhænger jo helt af årsagen. Vær nysgerrig på årsagen, så du bedst muligt kan slippe af med symptomer på længere sigt.
Hvad kan syrebålet skyldes?
🔥 Mavekatar (betændelse i mavesækkens slimhinde)
🔥 GERD (refluks)
🔥 Helicobactor Pylori (infektion i mavesækken)
🔥 SIBO (bakteriel overvækst i tyndtarm)
🔥 Tarmsygdomme (f.eks. Crohn’s, Cøliaki)
🔥 Medicin (f.eks. NSAIDs smertestillende)
🔥 Overvægt (skaber ekstra tryk på maven)
🔥 Stress og angst
🔥 Fødevareallergier og -intolerancer
🔥 Slap lukkemuskel mellem spiserør og mavemund
🔥 Spiserørsbrok
🔥 Stort indtag af alkohol (skader slimhinden)
🔥 Langsom tømningstid i mavesækken (f.eks. ved nervesygdomme)
I klinikken kan vi skræddersy et forløb til dig, som er målrettet lige præcis dine årsager og symptomer – med så naturlige midler som overhovedet muligt.
Vi skal naturligvis arbejde på at lindre dine symptomer her-og-nu, men også arbejde i dybden med de mulige bagvedliggende årsager – så du opnår langvarig effekt.
Diarré er helt tynd eller vandig afføring, hvor løs mave kan være mere eller mindre som en tynd eller tyk grød. Begge dele er som regel et tegn på, at noget ryger for hurtigt gennem fordøjelseskanalen. Det kan være noget, som fordøjelsen helst vil skille sig af med igen hurtigst muligt, enten fordi det er et “giftstof” for tarmen (fx en mave-tarm-infektion), eller fordi den ikke kan fordøje det.
Man kan dog også godt opleve løs mave som følge af forstoppelse – enten fordi den vandige afføring løber forbi forstoppelsen i tarmen, eller fordi man bruger afførende midler.
Der kan være mange årsager til diarré og løs mave. Her er nogle eksempler:
👉🏻 Galdesyrediarré
👉🏻 Kronisk tarmbetændelse (Crohns, Colitis)
👉🏻 Fødevareallergier eller -intolerancer
👉🏻 Stress eller angst
👉🏻 Infektion
👉🏻 Mangel på fordøjelsesenzymer
👉🏻 Medicin eller kosttilskud
👉🏻 Ubalancer i tarmfloraen
👉🏻 Forstoppelsesdiarré
Book dit forløb så kigger vi nærmere på årsagen bag dine ubalancer, og lægger en skræddersyet plan, så du kan få din mave-frihed igen!
Er du gravid, eller planlægger du at blive det? Der er overraskende mange ting, som du bør tage højde for i forhold til din ernæring, livsstil og kosttilskud – så du gør, hvad du kan, for at give dig selv og dit kommende barn det bedst mulige udgangspunkt i livet. Lad mig hjælpe dig med at få styr på din ernæring og kosttilskud – med udgangspunkt i DIG.
Døjer du med maveproblemer under din graviditet? Så er du selvfølgelig også velkommen i klinikken.
Autoimmune sygdomme findes i mange forskellige former. Ofte kan man opleve at have flere på én gang. Autoimmune sygdomme kan være cøliaki, Crohn’s, colitis, diabetes type 1, Sjörgren’s, Hashimoto’s, psoriasis, sklerose m.m. Fælles for dem alle er, at der er øget inflammation, og at kroppens eget immunforsvar angriber dén del af vævet, hvor sygdommen sidder.
Crohn’s, Colitis Ulcerosa og Cøliaki er eksempler på autoimmune sygdomme, som sidder i mave-tarm-kanalen. Der er mange tiltag rent livsstilsmæssigt, som vi kan gøre for at forbedre din tilstand og mindske dine symptomer – og forebygge udbrud.
Vi har alle forskellige behov, og derfor ser vejen til sundhed også forskellig ud for de fleste. Jeg oplever ofte, at man via sin livsstil faktisk ofte kan løse flere udfordringer og symptomer – også på lang sigt.
Særligt de autoimmune mave-tarmlidelser arbejder jeg med i klinikken. Symptomer er vægttab, blodige afføringer, slim i afføringen, diarré, mavesmerter, træthed, kvalme, vekslende afføringsmønstre, luft i maven, ledsmerter, m.m.
Min tilgang til inflammatoriske tarmsygdomme er at dykke ned i din livsstil og se på områder, som kan hjælpe dig med at mindske inflammationen i din tarm. Sammen skal vi arbejde med at finde frem til de bagvedliggende årsager til inflammationen, så vi kan ændre på disse og få dig i bedring – også på lang sigt. Jeg er ikke anti-medicin – medicin bør bruges, når det er nødvendigt. Jeg er dog fortaler for, at man aldrig kun bruger medicin uden også at gøre noget andet. Der bør altid også behandles og forebygges med livsstilsændringer.
I et forløb hos mig vil vi bl.a. gennemgå:
✔️ blive klog på lige netop dine triggers
✔️ sørge for at du ikke mangler næringsstoffer, så dit immunforsvar kan fungere optimalt
✔️ bestræbe os på at skabe balance i din tarmflora og tarmslimhinde igen – som vi ved er påvirket ved Crohn’s og Colitis
✔️ finde frem til den rette ernæring for dig, som ikke trigger din sygdom, men som samtidig giver dig alle de næringsstoffer, du har behov for
✔️ finde de rette kosttilskud til dig
✔️ balancere dit nervesystem, som din mave-tarm forbindelse har optimale forudsætninger for at forebygge udbrud
Generelt handler det om at skabe et stærkt fundament for dig, så du på lang sigt kan lære at leve bedst muligt med tarmsygdommen – og med færrest mulige symptomer og udbrud.
Kost og livsstil betyder enormt meget for inflammatoriske tarmsygdomme!
Du kan have allergi overfor fødevarer, inhalationer (f.eks. støv, husdyr, pollen) eller andre former for allergier. Ofte hænger allergier sammen med eksem og/eller astma, og det kan variere i sværhedsgrad. Det hænger ofte sammen med en overproduktion eller overfølsomhed overfor større mængder af immunstoffet histamin, som også findes i fødevarer. Ofte ser vi også i klinikken, at det hænger sammen med ubalancer i fordøjelsen, hvad enten det kommer til udtryk i fordøjelsessymptomer eller ej.
Vi kan ofte arbejde med personlig kost og livsstil for at bedre allergisymptomerne. Der er mange elementer i livsstilen, som har indflydelse på, hvordan din tarm og tarmflora har det – og dermed også hvordan dit immunforsvar, allergi og eksem kommer til udtryk.
Eksem, akne, udslæt, psoriasis eller andre hudlidelser kan ofte påvirkes ved at ændre den måde vi spiser og lever på. Der er også meget ofte et link til vores tarmsystem, uanset om man også har fordøjelsessymptomer eller ej. Huden er ofte en afspejling af, hvordan vores indre har det.
Årsager til hudlidelser kan være mange forskellige, f.eks. autoimmunitet, hormonelle ubalance, rod i tarmfloraen, allergier eller intolerancer. Der er ofte hjælp at hente i personlig rådgivning i din kost og livsstil, som imødekommer dine specifikke behov og årsager.
Trænger du til et generelt boost af din sundhed og professionel rådgivning i maksimalt næringsindtag for lige netop dig og din krop? Sundhedsoptimering kan være en hjælp for alle. Måske du har et ønske om at kunne performe bedre i din hverdag, på dit arbejde, din sport eller andet. Eller måske du bare ønsker at blive klogere på, hvordan din kost skal skræddersyes, så den tjener dig bedst muligt.
Vi kan bl.a. få indsigt i din sundhed ved hjælp af blodprøver, DNA tests, afføringsprøver eller andet som giver mening i den enkelte situation.
Kontakt Tine via kontakt-formularen, så kan et forløb skræddersys.
Galdesyremalabsorption er en tilstand som opstår, når galdesyrene, som hjælper med at nedbryde og absorbere fedt, ikke håndteres korrekt af kroppen. Dette kan føre til, at galdesyrene irriterer din tarm, hvilket kan give symptomer som diarré og mavesmerter. Det forstyrrer naturligvis din daglige trivsel og fordøjelsesbalance. Hvis du oplever uforklarlig diarré, mavesmerter eller føler dig oppustet efter måltider, kan galdesyremalabsorption være årsagen.
I klinikken kan jeg hjælpe dig med at mindske de udfordringer, som galdesyremalabsorption kan medføre, så du får en mere behagelig og kontrolleret hverdag.
Tekst kommer
Tarm of your life
“Forløbet er tætpakket med mine bedste redskaber til at fixe fordøjelsesproblemer”
TARM of your life giver din fordøjelse en 360 graders gennemgang! Forløbet er spækket med mine mest effektive strategier, som giver dig de resultater, du længes efter. Du får fuld support på rejsen til dit liv uden maveproblemer.