Når bakterierne spiser maden for næsen af dig!

Når bakterierne spiser maden for næsen af dig!

Når bakterierne spiser maden for næsen af dig!

Du sætter dig til bords, og fylder din tallerken med mad, og begynder at spise. Du tænker måske ikke så meget over det, men er formentlig af dén opfattelse, at maden du kommer ind i munden, kun er for dig. Det er jo din mave, den kommer ned i.

Men der sidder faktisk mange milliarder andre med til bords.

For det jo sådan, at hver gang du spiser, så spiser du for mange milliarder af andre organismer; nemlig tarmmikroberne, som bor i din fordøjelseskanal. Du kan tænke lidt på det som en meget stor indre zoologisk have med kæledyr (medmindre det er lidt for underlig en tanke..? 🦍🦒🐒). Men kæledyrene kræver pleje og pasning for at være sunde og raske. De skal nemlig yde en særlig funktion for dig; de skal hjælpe med at fordøje den mad, du spiser. Særligt den del af maden, som du ikke selv er i stand til at fordøje: Kostfibrene. Vi kan ikke selv fordøje kostfibre, så det er tarmbakterierne, som gør det for os, og det foregår primært i tyktarmen. Men de kan også fordøje andre komponenter af maden, eksempelvis proteiner, sukkerarter og andre kulhydrater. Det betyder, at vi hvis den indre zoologiske have (tarmbakterierne) sidder i for store mængder for højt oppe i tarmsystemet (fx i tyndtarmen), så kan det forstyrre fordøjelsesprocessen.

Hvis tarmbakterierne sidder i for store flokke i tyndtarmen, kan de faktisk spise nogle af de næringsstoffer, som du egentlig selv skulle optage og bruge til din egen næring.

Tilstanden kaldes bakteriel overvækst i tyndtarmen, og er også kendt som SIBO (small intestinal bacterial overgrowth). En tilstand, som sommetider gemmer sig bag skraldespandsdiagnosen ‘irritabel tyktarm’ (IBS). Nogle studier finder det i op mod halvdelen af folk, som lider af IBS. Det er en tilstand, som sjældent undersøges i det etablerede sundhedsvæsen. SIBO er ikke en infektion med skadelige bakterier, men derimod bakterier, som sidder det ‘forkerte’ sted.

Hvilke symptomer giver SIBO?

SIBO kan give symptomer som forstoppelse, diarré, meget luft i maven, oppustethed, mavesmerter, halsbrand, kvalme, fødevareintolerancer og mangel på næringsstoffer, især B12, D-vitamin og jern. (Ja, så pretty much hele paletten af fordøjelsessymptomer…)

Hvordan undersøger man for SIBO?

SIBO kan undersøges ved en pusteprøve, som måler mængderne af hydrogen og metan i din udåndingsluft. Det er den mindst invasive undersøgelse, vi har tilgængelig. Ideelt burde det undersøges ved en kikkertundersøgelse, hvor man tager en lille aspiratprøve af indholdet i tyndtarmen, og måler bakteriemængden i det. Men det gør man sådan cirka aldrig i Danmark (spørg mig ikke hvorfor.. jeg mener, hvis man nu alligevel er nede med kikkert og undersøge..). Pusteprøven er ikke nødvendigvis løsningen, for den er desværre ikke voldsom præcis, og har en relativt høj andel af enten falsk positive eller falsk negative. Det betyder ikke, at vi ikke kan bruge den til noget – man skal bare have denne viden, når man laver og fortolker prøven, og det skal altid sammenholdes med de kliniske symptomer. Jeg anbefaler ikke pusteprøven i alle tilfælde, men sommetider synes jeg, at den giver mening og er brugbar. Vær opmærksom på, at når pusteprøven for SIBO tilbydes i det etablerede sundhedsvæsen, så er det stort set altid kun hydrogen, som måles, og ikke metan. Det giver kun halvdelen af billedet.

Og hvis din læge ikke anerkender, at SIBO eksisterer, er det sandsynligvis fordi, de faktisk ikke rigtigt ved, hvordan det skal behandles optimalt.

Eller jo, de ved godt, at man kan behandle det med antibiotika. For det kan man, og det kan sådan set også være fint i nogle tilfælde (og meget unødvendigt i andre tilfælde). Men det fjerner ikke hovedårsagen til, hvorfor SIBO’en i første omgang er opstået, og så er der ret stor risiko for, at det kommer igen efter kort tid.

SIBO er et symptom. Ikke en hovedårsag.

Du kan ikke bare give antimikrobielle midler for at dæmpe den bakterielle aktivitet uden også at ændre andre ting ved fx kost, livsstil, tarmbevægelser eller hvad end der ellers bidrager til hovedårsagerne, som gav SIBO mulighed for at udvikle sig i første omgang. Så skal vi i hvert fald bare ikke forvente en langsigtet og succesfuld behandling. Vi er nødt til at dykke dybere for at få fat om roden på årsagerne til det, som skaber grobund for SIBO.

Og der er mange ting, som kan skabe grobund for SIBO:

🌿 Lavt stofskifte, da det kan nedsætte passagetiden i tarmen, så mad og bakterier opholder sig længere tid end normalt i tarmen.

🌿 Arvæv efter operationer i tarmen eller andre steder i maveregionen gør det nemmere for bakterier at gemme og formere sig, og kan nedsætte tarmens bevægelighed. Man kan også have arvæv som følge af endometriose, eller som følge af stråleskader eller tarmlidelser som Crohns sygdom.

🌿 En slap lukkemuskel mellem tynd- og tyktarm, som gør det sværere at forhindre tilbageløb af tarmindhold fra tyktarmen til tyndtarmen.

🌿 Mangel på mavesyre eller nedsat produktion af fordøjelsesenzymer.

🌿 Forstyrrelser i centralnervesystemet, som fx sklerose eller andre neurologiske lidelser, som kan nedsætte passagetiden i tarmen.

🌿 Traumer, som fx hjernerystelser eller nakkeskader, da det kan påvirke nervesystemet – også i tarmen.

🌿 Medicin, som fx morfin og andre opioider, fordi det sløver nervesystemet i tarmen og sænker passagetiden.

🌿 Et svagt immunforsvar, da kroppen dermed har sværere ved at holde de ekstra bakterier i tyndtarmen nede. Det gælder også diverse immundefekter.

🌿 Tarmlidelser som Crohns, Colitis, Cøliaki og autoimmun sygdom i mavesækken kan øge risikoen for udvikling af SIBO.

🌿 Stress og dårlig ‘måltidshygiejne’, hvor maden spises alt for hurtigt og tygges dårligt.

🌿 Næringsmangler, da de kan påvirke funktionen af tarmcellerne, tarmbakterierne og tarmbevægelserne.

🌿 Tarminfektioner og madforgiftninger, da de laver forstyrrelser i tarmfloraen, og kan udskille en slags giftstoffer, som sløver nervesystemet i tarmen.

De usexede og tunge skyts mod SIBO

Hvis bare en pille kunne fixe det hele.. Oh, hvor ville det være rart, ikke? Som med så meget andet, så er det jo bare ikke realiteten. Det har jeg set tilstrækkeligt mange gange nu. Derfor kan vi aldrig fixe SIBO uden at rette op på eventuelle ubalancer i de usexede og kedelige elementer, som de fleste af os godt ved, er en god idé, men som vi måske ikke regner for at have så stor en effekt. Nemlig elementer som søvn, stressniveau, næringsindhold i din kost, ernæringsstatus (dvs. om du mangler næringsstoffer), motion, måltidshygiejne (dvs. hvordan du spiser din mad – ikke kun hvad du spiser), blodsukker osv.

Og ja, selvfølgelig arbejder jeg også med specifikke probiotika (mælkesyrebakterier), urteekstrakter, specifikke fibre og mange andre kosttilskud, som vi fra forskning også ved, kan være blandt de tunge skyts mod SIBO. Men de kan aldrig stå alene, og de kan aldrig stå over de usexede ‘basics’ i din livsstil.

Der florerer meget misinformation om SIBO på nettet, hvor det er nemt at falde pladask for påstande om, hvordan diverse kure, diæter og kosttilskud kan kurere SIBO. Men tro mig; der findes ikke én magisk pille eller én magisk diæt, som kan stå alene om en succesfuld og langvarig behandling af SIBO.

Behandling af SIBO vil altid afhænge af de individuelle hovedårsager.

Som du så på den laange liste lige før, var der jo mange forskellige mulige årsager til SIBO, og det er ikke dem alle, som gør sig gældende i alle tilfælde. Det betyder også, at behandlingen for SIBO kan se meget forskellig ud, afhængigt af det enkelte tilfælde.

Nå, det var en lille saga om mange bakterier det forkerte sted. Jeg kan også godt garantere, at det ikke bliver sidste gang, du læser om SIBO i mit tarmunivers🙃 Det er nemlig noget, jeg er meget passioneret omkring.