Kend din probiotika (mælkesyrebakterier)

Kend din probiotika (mælkesyrebakterier)

Kend din probiotika (mælkesyrebakterier)

Vidste du, at der er forskel på mælkesyrebakterier til forskellige fordøjelsesproblemer?

Probiotika (mælkesyrebakterier) er ikke bare probiotika. Der findes mange forskellige typer af probiotika – og ikke mindst mange forskellige måder at deklarere og sælge dem på.

Oplever du fordøjelsesproblemer, kan probiotika være et afgørende element på din tarmsunde rejse. Der er ingen garanti for, at det vil virke for dig, men der er evidens for, at bestemte typer af probiotika kan afhjælpe nogle fordøjelsesproblemer.

Kend din probiotika

Alle probiotika er unikke og genkendes ved et tredelt navn, som inkluderer: Slægt, art og stamme.

Slægt: Beskriver den brede gruppe af mikroorganismer, som deler samme kvaliteter. F.eks. Lactobacillus

Art: Beskriver de egenskaber, som adskiller arterne inden for samme slægt fra hinanden. F.eks. Lactobacillus rhamnosus. Forskellige arter inden for samme slægt kan have vidt forskellige egenskaber.

Stamme: Beskriver de egenskaber, som adskiller stammerne inden for samme art fra hinanden. Forskellige stammer inden for samme art kan have vidt forskellige egenskaber.

F.eks. Lactobacillus rhamnosus GG eller Lactobacillus reuteri DSM 17938

Hvad virker mod hvad?

Forskellige stammer kan have forskellige egenskaber. Gælder det f.eks. forstoppelse, er der en række stammer, som har vist sig at have bedre effekt end andre. Det gælder bl.a. Lactobacillus reuteri DSM 17938 og Bifidobacterium lactis HN019. Dem kan må så gå på jagt efter i forskellige probiotika-tilskud. Lactobacillus reuteri DSM 17938 findes f.eks. i Semper BioGaia (ikke reklame). Den bruger vi meget i klinikken ved klienter med forstoppelse.

At gå ned i helsekosten eller Apoteket og vælge den første og den bedste probiotika, du finder eller får langet over disken, behøver ikke være uden effekt. Du kan godt være heldig, at den lige rammer plet med nogle af de bakteriestammer, du skal bruge til dit fordøjelsesproblem. Men man famler lidt mere i blinde uden at vide, hvad du går efter.

I forløbet TARM of your life lærer jeg dig alt du skal vide om probiotika – om du skal bruge det, hvornår, hvordan og hvilke. Skriv dig på venteliste til at få mere information om forløbet her.