Hvad Las Vegas har med din tarm at gøre

Hvad Las Vegas har med din tarm at gøre

Hvad Las Vegas har med din tarm at gøre

What happens in Vegas.. bliver ikke i Vegas

Det er i hvert fald sådan, det kan foregå i tarmen, hvis fordøjelsen har det svært. Lad os fortælle dig en tarm-historie.

Forestil dig lige, at tarmen er Las Vegas. Det siges jo, at hvad der sker i Las Vegas, helst skal forblive i Las Vegas – ellers bliver der ballade. Vi ved ikke, om det bør være sådan med Vegas – men vi ved, at det helt sikkert bør være sådan i din tarm.

Hvad mener vi med det?

Hvis vi lider af forstoppelse, kommer afføringen ikke grundigt og hurtigt nok ud af vores krop igen. Det kan resultere i, at nogle affaldsstoffer bliver genoptaget i kroppens blodbaner, hvor de kan cirkulere rundt (igen). De var jo egentlig på vej ud, fordi kroppen ikke kunne bruge dem til noget. Bliver de i kroppen, kan de belaste vores afgiftningssystem og provokere vores immunforsvar, som måske begynder at brokke sig.

Det kan komme til udtryk som ubalancer andre steder i kroppen end lige i tarmen, hvor problemet startede. F.eks. kan det give problemer med hud og hormoner.

Det er vores klient, Lise, et godt eksempel på. Lise kunne ikke huske, at hun nogensinde havde haft en normal fordøjelse. Hun var altid forstoppet, og der kunne gå op til en uge mellem hendes toiletbesøg. Hendes mave var altid udspilet og utilpas.

Og nu til Vegas-pointen: Lise døjede også med eksem. Hun fik episoder med slemme udbrud omkring øjne, hals og hænder, så hun havde svært ved at genkende sit eget spejlbillede.

Det viste sig, at Lise havde mange forskellige allergier, bl.a. fødevareallergier. At hendes eksem, allergier og forstoppelse kunne have en sammenhæng, var slet ikke utænkeligt. Studier på området har bl.a. vist en øget tendens til forstoppelse blandt børn med fødevareallergier, f.eks. komælksallergi. En større undersøgelse fra Taiwan har også vist, at atopisk dermatitis (eksem) oftere optræder hos folk, som lider af forstoppelse.

Vi ved også, at bakteriesammensætningen i tarmen kan påvirke hudproblemer, som f.eks. eksem. Vi ser jævnligt, hvordan eksempelvis en overvækst af bakterien Staphylococcus aureus i en afføringsprøve, matcher med bakteriefloraen på huden hos folk med eksem, hvor den selvsamme bakterie også kan være i overvækst. Det giver os et indblik i, hvordan Lises eksem muligvis ikke blot kan være relateret til allergier, men også til en ubalance i hele kroppens bakterieflora.

Lad os lige gøre sammenhængen helt tydelig.

Når vores tarm er udfordret, f.eks. som følge af forstoppelse, kan tarmslimhinden også være påvirket. Det kan betyde, at tarmen bliver dårligere til selektivt at vælge, hvad der skal blive i tarmen, og hvad der må komme ind i kroppen. Populært kaldes det ”utæt tarm”. Således kan affaldsstoffer og andre små molekyler begynde at lave ballade og trigge immunforsvaret andre steder i kroppen – f.eks. i huden, som i Lises tilfælde.

Lise skulle naturligvis respektere og overholde sine fødevareallergier. Men det var ikke alene nok. Ved også at arbejde med hendes fordøjelse blev både forstoppelsen og eksemet markant bedre.

Er forstoppelse et problem du kender til? Så vil du ikke gå glip af dette kommende forløb, som hjælper dig til bunds i at komme af med forstoppelsen.

Afføringsmidler behøver ikke være den eneste løsning. Få hjælp til at finde årsagen bag din forstoppelse, og kickstart din rejse til mindre forstoppelse.