Hvad hvis dét, du tror er irritabel tyktarm, ikke er det?

Hvad hvis dét, du tror er irritabel tyktarm, ikke er det?

Hvad hvis dét, du tror er irritabel tyktarm, ikke er det?

Hvad kan ligge bag din irritable tyktarm?
Hvis du har fået at vide, at der ikke kan gøres noget ved din irritable tyktarm (IBS), kan det hurtigt føles som om, at du er havnet i en blindgyde😶 Men hvad hvis årsagerne til dine tarmproblemer i virkeligheden ikke skyldes IBS? Hvad hvis man bare troede, at det var IBS, fordi symptomerne lignede? Hvad hvis du egentlig ikke behøvede at befinde dig i en blindgyde med IBS? 🤔
IBS deler symptomer med en del andre diagnoser. For at diagnosticere IBS er det ikke altid nok kun at udelukke de klassiske: Genetisk laktoseintolerance, cøliaki (glutenallergi), inflammatoriske tarmsygdomme og tarmkræft. Det er ikke en udtømmende liste over mulige årsager til IBS-symptomer❗️
En nylig stor meta-analyse viste hvor stor en procentsats af personer, som i første omgang var blevet diagnosticeret med IBS, i virkeligheden fejlede noget andet❌ En meta-analyse er en samling og vurdering af flere forskellige studier. Undersøgelsen dykkede ned i de enkelte studier, og opgjorde procentsatsen over folk, som faktisk fejlede noget andet end dét, de troede var IBS:

💩 Op til 49% havde bakteriel overvækst i tyndtarmen (SIBO)
💩 40% havde galdesyre-diarré
💩 54% havde laktoseintolerance
💩 44% havde fruktoseintolerance
💩 5% havde pankreas insufficiens (en tilstand, hvor bugspytkirtlen ikke producerer nok fordøjelsesenzymer)
💩 3% havde mikroskopisk kolitis

Jo tættere vi kommer på årsagen til dine symptomer – jo lettere er det at finde den rette behandling🗝

Referencer:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8817597/