Forstoppelse og metan (SIBO)

Forstoppelse og metan (SIBO)

Forstoppelse og metan (SIBO)

IMO = Intestinal Methanogen Overgrowth
Kært barn har mange navne…
En tilstand som før er kendt som metan-SIBO (overvækst af metan-producerende bakterier i tyndtarmen), har nu fået nyt navn.
Er det vigtigt?
Det er i hvert fald ikke helt uvæsenligt. For det betyder, at forskningen udvikler sig, og det kan vi jo altid godt lide.
I dette tilfælde er det ganske væsentligt, hvis man døjer med fordøjelsesproblemer – ofte af irritabel tyktarms-lignende karakter, og særligt med tendens til forstoppelse. Det er nemlig dét, som en overproduktion af metangas i tarmen kan skabe, og det ses hyppigt hos personer med forstoppelse pga. irritabel tyktarm (IBS) (1). Der er et par grundlæggende årsager til denne navneændring (nogen kunne måske synes, at årsagerne er lidt nørdede…)

👉🏻Metan produceres ikke af bakterier (SIBO = small intestinal bacterial overgrowth), men af arkæer (f.eks. methanobrevibacter smithii). Derfor betragtes betegnelsen SIBO som upassende.
👉🏻 Metan-producerende arkæer kan også overvækste i tyktarmen, og ikke kun i tyndtarmen. Igen, upassende betegnelse.

Så i den senest publiceret kliniske guideline for SIBO (2) har man altså foreslået denne nye betegnelse: IMO (ok, lidt nørdet..)

Og hvad er pointen?
I Gut Life Clinic beskæftiger jeg mig meget med SIBO (og IMO), og ser det faktisk ret ofte forekomme hos folk, som henvender sig med IBS. Pointen er altså, at vi bliver klogere på årsager, som kan ligge til grund for IBS, og som faktisk ofte er mulige at gøre noget ved. Man kan teste for IMO (ved en pusteprøve), og med passende interventioner således måske løse en IBS-gåde. Og dét er altid en sejr.

Referencer:
1. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19490976.2021.1933313
2. https://journals.lww.com/ajg/Fulltext/2020/02000/ACG_Clinical_Guideline__Small_Intestinal_Bacterial.9.aspx

Vil du have hjælp til forstoppelse