Er der forskel på kost til en kronisk tarmbetændelse i udbrud og i bero?

Er der forskel på kost til en kronisk tarmbetændelse i udbrud og i bero?

Er der forskel på kost til en kronisk tarmbetændelse i udbrud og i bero?

Er der forskel på kost til en kronisk tarmbetændelse i udbrud og i bero?
Ja❗️

En tarmbetændelse (f.eks. colitis ulcerosa eller Crohn’s) i udbrud kan kræve nogle andre kostprincipper end en tarmbetændelse i bero🔥 Når der er udbrud i en tarmsygdom, handler det først og fremmest om at slukke branden, og mindske risikoen for store ødelæggelser🌪 Det gælder samtidig om at få nok af den rette næring undervejs uden at trigge inflammationen yderligere🧩

Når sygdomsaktiviteten (inflammationen) er lav, har tarmslimhinden det meget bedre, og fordøjelsen fungerer bedre🙏🏻 Tarmen kan tåle og fordøje mere, og der er muligheden for lidt større ”frihed” i kosten. F.eks. tåles ofte flere kostfibre og andre, mulige “trigger-fødevarer” (f.eks. rå grøntsager og bælgfrugter), når sygdommen er i bero🧘🏼‍♀️

Når sygdommen er i udbrud, skal mængden og typen af fibre og andre trigger-fødevarer balanceres🏄🏼‍♂️ Her bør kosten f.eks. være mere skånsom og “blød”, så der er mindre mekanisk provokation på af tarmslimhinden. F.eks. er det en god idé at tilberede al mad (varmebehandle) – særligt grøntsager🍲

En tarmsygdom har behov for, at du tilpasser din kost efter sygdomsaktiviteten🍽

Har du brug for hjælp? Se hvordan jeg kan hjælpe dig.